#SOSsumatra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Det er bare 14 600 ville orangutanger igjen på Sumatra.

Sumatra i Indonesia. En av de største øyene i verden og hjemmet til Leuser økosystem hvor over 500 forskjellige arter eksisterer, inkludert orangutangen. Tett regnskog, lavland, fjell og alpine økosystemer er alle en del av denne kritisk viktige regionen som forsvinner i hendene på palmeoljeplantasjer, ulovlig trehogging, bygging av veier og destruktiv jordbrukspraksis.

Sumatra har et av de mest varierte økosystemene i verden, og er det eneste stedet hvor tigre, neshorn, elefanter og orangutanger lever side ved side. Sumatras regnskog er avgjørende for hundrevis av arter av pattedyr og fugler, samt millioner av mennesker som er avhengig av den for mat, vann og levebrød. Det er derfor organisasjonen Sumatran Orangutan Society (SOS) har slått seg sammen med LUSH for å prøve å snu utviklingen på avskogingen...

I over et halvt århundre har Indonesia blitt avskoget ulovlig. Skoger, som en gang utgjorde 162 millioner hektar har blitt felt til det nå bare gjenstår en brøkdel av deres opprinnelige størrelse. I dag fortsetter de å ødelegges i en av verdens raskeste tempoer og svimlende 80 316 hektar skog ble tapt i løpet av bare fem år mellom 2008 og 2013. Denne ubarmhjertige ødeleggelsen av Sumatras regnskoger har presset Sumatras orangutanger til kanten av utryddelse, og arten er nå klassifisert som kritisk truet.

Direktør for SOS, Helen Buckland, forklarer hva dette betyr for orangutangene. Hun sier: «I begynnelsen av november ble det oppdaget en ny orangutangart i Sumatra - så nå har vi Sumatra-orangutangen og Tapanuli-orangutangen. Begge artene er kritisk truet.»

«Tapet av deres habitat er den ultimate trussel vi må takle for å sikre overlevelsen av orangutanger. Sumatras skoger har falt ubøyelig i flere tiår, og presset orangutanger og mange andre arter til utryddelsens kant.»

Til tross for den ødeleggende innvirkningen på dyreliv ødelegges fortsatt skogene med en alarmerende hastighet, og mer og mer land går tapt for landbruksplantasjer og ulovlig trehugging.

For at orangutanger og hundrevis av andre arter som har regnskogen som hjem skal overleve, må det gjøres noe for å bevare og fornye deres opprinnelige habitater. Den gode nyheten er at det allerede er gjort fremskritt. Det har blitt bevist at med utdanning og rett landbruksteknikk kan skogen vokse seg tilbake - og med det kan det opprinnelige dyrelivet vokse og trives.

Helen husker første gangen hun opplevde hva virkningen av skogsforplantning kan ha. Hun sier: «Da jeg først besøkte det som nå er vårt største restaurerte skogsområde, ble jeg møtt med rader og rader med oljepalmer innenfor grensen til nasjonalparken. Jorden var tørr og sprukket, og det var en absolutt stillhet, ikke engang fuglesang var å høre. Jeg plantet et regnskogfrø i den ufruktbare jorden og håpet at det ville overleve. Bare to år senere dro jeg tilbake til stedet der jeg hadde plantet det treet. Jeg hørte gibboner og fugler synge, og hørte teamet fortelle om en flokk elefanter som hadde gått gjennom området dagen før. Og da, akkurat der, var aksjon bevaring i gang! Ikke lenge etter oppdaget teamet den første ville orangutangen komme tilbake til området.»

Det tar lang tid å dyrke fram en regnskog, men det er utrolig hvor raskt restaureringsstedene igjen kan bli verdifulle habitater for orangutanger og mange andre arter. Innen 3-4 år tar naturen over, og dyrelivet begynner å komme tilbake lenge før.

SOS jobber sammen med søsterorganisasjonen OIC på bakken i Sumatra for å beskytte orangutanger, skogene deres og deres fremtid ved å takle årsakene til avskoging, samt symptomene. Mest av alt jobber SOS med å utdanne samfunn om skogens betydning og lære dem måter å holde det produktivt og fungerende.

Veldedigheten lærer samfunnet teknikker for permakultur i et spesialbygd utdanningssenter, og viser folk en måte å gjøre skogen lønnsom på uten å kutte den ned.

Helen sier: «Uansett hvor mange trær vi planter, så er det mest essensielle elementet i vellykket gjenoppretting av regnskog det sanne, dype engasjementet i samfunnene som bor ved siden av Leuser-økosystemet, og hvordan de blir beskyttere av skogen og forsvarer sine grenser mot fremtidige trusler.»

«Opplærings- og oppsøkelsesmetoder vi støtter tar mange former, alt fra å vise bevaringsfilmer i fjerntliggende landlige lokalsamfunn ved hjelp av et sykkeldrevet kinosystem, til spesialistopplæring i øko-landbruk. Det er den absolutte hjørnesteinen for alt annet arbeid.»

For å hjelpe SOS i deres mål om å snu utviklingen på avskoging i Sumatra, har LUSH lovet å finansiere kjøpet av et ødelagt landområde på grensen til regnskogen i Bukit Mas, Sumatra. Landet er foreløpig ufruktbart for innfødt dyreliv, men med litt kjærlighet og kompetanse vil det bli omgjort til et blomstrende regnskogsområde innen noen få år. Så, hvordan kan DU hjelpe?

Vi introduserer Orangutan Soap - en limited edition patchouli- og appelsinduftende herlighet som vil hjelpe oss å finansiere dette viktige skogplantingsprosjektet. LUSH har laget 14 600 orangutangsåper, like mange som det er ville orangutanger igjen, og all inntekt fra salget av denne såpen (minus moms) går til Sumatran Orangutan Society og kjøp av 50 hektar av palmeplantasje som skal restaureres tilbake til innfødt skog.

Hovedkjøper Simon Constantine forklarer hvorfor LUSH bestemte seg for å jobbe sammen med SOS. Han sier: «Det var Sumatran Orangutan Society som først tok seg tid til å vise meg, personlig, virkningen vårt kjøp av ingredienser hadde i Sumatra. Siden da har vi etablert en forpliktelse til å forandre måten LUSH jobber på, ved for eksempel å fjerne palmeolje fra vår såpebase og glyserin, og for å forsøke å rette opp skaden som ble gjort.»

«Jeg tror dette var et vendepunkt for oss, å innse at vi ikke bare kunne gjøre det minst dårlige, men at vi også måtte forplikte oss til å skape løsninger på problemene som palmeolje og andre ingredienser forårsaker. Jeg har ennå ikke møtt en mer effektiv organisasjon enn SOS som kan vise ekte løsninger på bakken, og restaurere over 500 hektar regnskog som for bare 10 år siden var ulovlige palmeplantasjer.»

Basen til Orangutan Soap (som alle våre såper) er fri for palmeolje og laget med extra virgin kokosnøttolje fra Nias på Sumatra. Såpene vil være tilgjengelige online og i butikkene i hele Europa fra 24. november 2017, men når 14 600 såper er solgt, da er det stopp. Når de er borte, så er de borte - akkurat som orangutanger i Sumatras regnskog.

Men det stopper ikke der. Helen forklarer at det er en hel rekke ting folk hjemme kan gjøre for å redde regnskogen og dyrelivet som lever i den. Hun sier: «Hver person som gir en donasjon, signerer en underskriftskampanje eller registrerer seg for å klatre opp et fjell eller løpe maraton for SOS, blir en del av vår verdensomspennende bevegelse. Hver deling på sosiale medier hjelper oss å kommunisere vår sak og samle støtte. Vi trenger å kunne fortelle mennesker over hele verden at situasjonen haster, men også at det er grunn for håp – med de fantastiske mennene og kvinnene ved frontlinjen som jobber utrettelig og har stor positiv effekt.»

Finn ut mer om SOS og deres jobb, og meld deg inn for regelmessige oppdateringer her.
#SOSsumatra