Plastposer og miljøet

Hvert år forbrukes 400-500 billioner plastposer! Vi bruker ca. 1 milliard plastbæreposer i året bare i Norge. Plast er et syntetisk materiale som i all hovedsak lages av fossil olje eller gass. Selv om plastposer kan gjenvinnes, kreves det svært mye olje og energi for å lage dem. Plastposer skaper en enorm mengde avfall. De er laget av polyetylen som kommer fra ikke-fornybar olje, og de kan ikke brytes ned.

Mikroplast er ørsmå plastbiter. Noe kommer fra skrubbekremer, fra forskjellig tannkrem og også andre kosmetikkprodukter. Problemet med disse er at de renner ut med vaskevannet og er så ørsmå at de unngår renseanleggene, og dermed havner de i havet. Bitene er fra 1 mm i diameter og nedover. Annen mikroplast kommer fra annet plastsøppel i havet. Her er det bølger og sollys som bryter i stykker fiskeutstyr, plastflasker, bæreposer og annet avfall til mikroplast. Plastposer vil etter 15-20 år brytes ned til små partikler som mikroorganismer fortærer. Disse vil igjen komme inn i matkjedene våre. De blir værende i naturen i hundrevis, muligens tusenvis av år. Menneskeskapt avfall i sjøene dreper 1.000.000.000 sjøfugler og 100.000 pattedyr hvert eneste år. Vi oppfordrer derfor alle til å bruke sine egne bærenett, nytteknytter og beholdere.

Når det gjelder netthandelen vår og de produktene vi ikke kan sende deg i naken tilstand, så pakker vi dem inn i biologisk nedbrytbar (komposterbar) cellulose. Innpakningen av cellulose kan ligne litt på plast, men er snill mot miljøet.

Hos Lush finner du ingen plastbæreposer. Papirbæreposer vi bruker er mye hyggeligere for miljøet enn sine plastkollegaer. De er komposterbare, resirkulerbare og biologisk nedbrytbare. Likevel, de er ikke perfekte. Selv om papirposer kommer fra en fornybar kilde, er det store mengden trær som blir felt for å lage poser. Under produksjonsprosessen brukes det også betydelige mengder vann. Papirfabrikken som leverer papiret i våre bæreposer investerer i rense- og vann-gjenvinningsprosjekter for å minske sin potensielle innvirkning på det lokale miljøet. Vi oppfordrer kunder til å gjenbruke posene så mange ganger som mulig før resirkulering.

I en ideell verden ville vi aldri behøvd å bruke poser i butikkene våre. Vi har designet et flott utvalg av tøyposer. Disse er laget i samarbeid med miljøbevisste designere som BIDBI. Mange av dem er også produsert ved Re-Wrap, et kvinneco-operativ i Mysore i India som vi støtter. Det er altså mange grunner til å kjøpe seg en tøypose (om du ikke allerede har en!). Om du bruker en gjenbrukspose daglig, sparer du gjennomsnittlig miljøet for 133 poser hvert år.